Aftenposten 27.12.2016 - les artikkelen i Aftenposten - se her

Utdrag: Brende frykter en mer proteksjonistisk verden blant annet i kjølvannet av valget av Donald Trump. Den store investerings- og handelsavtalen mellom EU og USA, TTIP, er om ikke død, så i fryseboksen. Men utenriksministeren advarer mot den proteksjonistiske bølgen som nå skyller over verden og minner om at dette var hva man gjorde etter første verdenskrig. Alle land ble seg selv nok, økonomien stupte og man fikk depresjonen i 1930-årene.

Omkring 180 reisedager har utenriks- minister Børge Brende hatt i 2016.

 

Det uforutsigbare er regelen

- Vi må trene oss i å håndtere det uforutsigbare, forklarer Brende som en oppsummering av året som er gått. I 2017 er det valg i Nederland, Frankrike og Tyskland med høyrepopulismen på fremmarsj

- Immigrasjonsbølgen skaper uro i mange demokratier. Vi har bare sett toppen av isfjellet av immigrasjonsbølgen. Frem til 2050 vil Afrikas befolkning øke fra 1 til 2 milliarder, forklarer han og legger til: - Europa kan ikke løse alle de utfordringer som Midtøsten og Afrika står oppe igjennom sosial og økonomisk migrasjon. Vi må tenke nytt. Det som kreves av Europa i en krisetid, er at vi kommer sammen og tar et større ansvar. Det må skapes en Marshall-plan lik den som hjalp Europa etter den annen verdenskrig. Mislykkes vi med å skape fred, sikkerhet og økt velstand i for eksempel Mali, vil vi merke det i Europa en uke etterpå i form av immigranter, forklarer Brende.

Europa må ta ansvar

Europa må ta økt ansvar for egen sikkerhet. Det betyr, ifølge Brende, mer ressurser på forsvar og at Europa håndterer den nye trusselsituasjonen.

- Alt dette skal skje i en tid der vi også skal møte et mer ustabilt Russland, har en svak økonomisk vekst i Europa og en teknologisk utvikling som utfordrer tradisjonell produksjon og dermed arbeidsplasser, forklarer han.

Brende frykter en mer proteksjonistisk verden blant annet i kjølvannet av valget av Donald Trump. Den store investerings- og handelsavtalen mellom EU og USA, TTIP, er om ikke død, så i fryseboksen. Men utenriksministeren advarer mot den proteksjonistiske bølgen som nå skyller over verden og minner om at dette var hva man gjorde etter første verdenskrig. Alle land ble seg selv nok, økonomien stupte og man fikk depresjonen i 1930-årene.

Aftenposten 27.12.2016 - les artikkelen i Aftenposten - se her