Én av to nordmenn er villig til å dele helseopplysninger med en digital tjeneste som for eksempel en app-test. Men utfordringene står i kø både når det gjelder etikk, personvern, datasikkerhet og kvaliteten på slike selvtester.

 

Les hele artikkelen i Aftenposten 2017-12-23 - se her

– Jeg har flere pasienter som bruker digitale selvtester, for eksempel for å måle blodtrykk eller EKG, og jeg anbefaler også enkelte pasienter å teste seg hjemme, sier Steinar Madsen, lege og fagdirektør ved Legemiddelverket. Han er også med i Teknologirådets ekspertgruppe for mobil helse.

Fordelene med digitale helsetester er mange. Flere kan oppdage sykdom på et tidlig tidspunkt, og offentlig helsevesen kan spare penger på at særlig kronisk syke overvåker seg selv med teknologi.

– Legene bør veilede

Steinar Madsen mener legene bør sette seg inn i tester som finnes på markedet, slik at de kan anbefale pasientene sine hvilke selvtester som er nyttige og bra og hvilke tester som det ikke er fornuftig å ta.

– En blodtrykksmåler som kan kobles til en app er veldig konkret og lett å bruke for pasienten selv. Andre selvtester gir liten helsegevinst, eller er ikke nøyaktige nok ennå, mener Madsen.

Noen av pasientene hans måler jevnlig blodtrykket sitt selv og kobler apparatet til en app, slik at Madsen kan se på resultatene over tid.

– Da kan vi for eksempel diskutere resultatene over telefon og sparer masse tid, samtidig som hjemmemålingen er like bra. Leger må satse mer på at pasienter som har forutsetning for det og ønsker det skal gjøre flere helsemålinger selv. Da får vi bedre tid til dem som trenger tiden vår mer, for eksempel psykisk syke, sier Madsen.

Les hele artikkelen i Aftenposten 2017-12-23 - se her

 

Lenker

Direktoratet ehelse

Direktoratet ehelse video facebook

fhi logo

helsebiblioteket logo

finn hjertestarter

Organdonasjon logo hvit bg

logo helsetelfonen

OddBlogg

Blogg innlegg

e-portaler

helsenorge.no
- informasjon fra helsesektoren

Norge.no
- veiviser til offentlige tjenester